George Orwell – könyvajánló

„Az igazság akkor is létezik, ha tagadják.” – George Orwell

 

George Orwell, aki Eric Arthur Blair néven látta meg a napvilágot, íróként, kritikusként, valamint újságíróként kereste kenyerét. Indiában született, ami akkor brit uralom alatt állt. Tanulmányait Angliában végezte. Már nagyon korán tudta, hogy mi szeretne lenni felnőttként. Öt évig Burmában teljesített szolgálatot, ami elegendő volt, hogy elutasítsa az imperializmust. Leszerelése után a szegények megismerését kötelességének érezte és közben rendületlenül írt. Mindenféle alkalmi munkát elvállalt, hogy fenntartsa magát. Már ekkor tüdő problémákkal küzdött, mindennek ellenére erős dohányos maradt.

Bár regényei elismerést hoztak számára, arra nem voltak elegendőek, hogy meg tudjon élni a belőlük származó jövedelemből, ezért tanított, kritikákat írt és emellett egy könyvesboltban is dolgozott. Nem volt híve az osztálytársadalomnak, a szabadság és egyenlőség szocialista felfogásának viszont igen. Az elnyomottak és kisemmizettek iránti rokonszenv jellemezte, ugyanakkor támadta a szervezett szocialista mozgalom legtöbb formáját.

A világirodalom legnagyobb hatású politikai szatirikus írója. Állatfarm és 1984 című könyveit több, mint hatvan nyelvre fordították le. Előbbi különösen Amerikában ért el nagy sikert, ami megteremtette végre a biztos anyagi hátteret az író számára. Sajnos azonban nem sokkal később tuberkulózist diagnosztizáltak nála. Az 1984-et úgy írta meg, hogy közben állapota gyorsan romlott. Mindössze 46 éves volt, mikor meghalt, de utolsó regényét még láthatta nyomtatásban.

Scroll to Top