Ásványok – tematikus könyvajánló

Körülbelül 4000 ásvány típust ismerünk. Gyönyörű színeikkel, figyelemfelhívó formáikkal ősidők óta foglalkoztatják az emberek fantáziáját. Egynemű anyagok, melyeknek szerkezete rendezett és összetétele állandó. A kristályos formájukban fellelhető szimmetria természeti törvények megtestesülései. Kialakulásuk a kémiai folyamatok és a környezet összetett kölcsönhatásának eredménye. 

Néhány fajtájuk, mint a gyémánt vagy a rubin nagyon értékesek lehetnek. Gyakran alapanyagként használják fel őket különböző iparágakban, ékszerkészítéstől az energetikáig, ami miatt kiemelkedő jelentőségűek.

Hagyományosan szilárdnak tekintjük őket, de vannak kivételek. A természetesen keletkező higany és víz szobahőmérsékleten folyadék. Utóbbi szilárd halmazállapotú változatából (jég) is sok van a Föld felszínén.

Az ásványok nemcsak a földkéregben fordulnak elő, hanem más bolygókon, meteorokban, illetve meteoritokban. A tavalyi évben két olyan ásványt is találtak egy szomáliai meteoritban, amelyek a Földön újnak számítottak.

Scroll to Top