Carlos Ruiz Zafón

A neves spanyol író 1964. szeptember 25-én született Barcelonában. Szülei a híres Sarriái Jezsuita iskolába íratták be, amely hatalmas épületével, titkos járataival és tornyaival igen csak megmozgatta az ifjú író palánta fantáziáját: tíz évesen rejtélyes történetekkel szórakoztatta osztálytársait, majd tizenhat évesen több kiadónak is elküldte 600 oldalas regényét. Bár a regényt nem adták ki, egy nívós argentin kiadó, Francisco Porrúa meghívta az ifjú Carlost irodájába és az írás folytatására biztatta.

 1993-ban jelent meg első regénye, a misztikus ifjúsági témájú A Köd Hercege, amelyért megkapta az Edebé irodalmi díjat. A következő évben feleségével Los Angelesbe költözött, ahol regényei írása mellett spanyol nyelvű napilapoknak dolgozott. Megpróbálkozott még a forgatókönyvírással és a zeneszerzéssel is.

 2001-ben jelent meg a felnőtteket megcélzó mágikus realizmussal fűszerezett tetralógiájának első része, A szél árnyéka, amely meghozta számára a nemzetközi sikert is. Imádta a sárkányokat:  több mint 400 sárkányt ábrázoló képet és szobrot gyűjtött, míg házait Sárkányföldnek nevezte el. Hosszas betegség után, 55 évesen hunyt el.

Scroll to Top