Kölcsönzési toplista – 2023 április-május gyerek/ifjúsági TOP 10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10. Szent Péter esernyője

Wibra György, a besztercebányai fiatal ügyvéd útnak indul, hogy megkeresse örökségét, illetve felkutasson egy vörös esernyőt, amelynek nyelébe apja, a ravasz öreg, fia vagyonát rejtette el a kapzsi rokonok elől. A nyomozás nem jár eredménnyel, a fiatalembernek nem sikerül rábukkanni az eltűnt kincsre. De talál helyette mást, ami többet ér minden kincsnél: a glogovai papkisasszony tiszta szépségét, önzetlen szerelmét.

 

 

 

 

 

 

 

 

9. A Pál utcai fiúk

A több mint száz éve íródott A Pál utcai fiúk a magyar irodalom élő klasszikusává érett. Molnár Ferenc humora, kifinomult karakterábrázolása és a regény témái – hűség, barátság, összetartás – kortalanná, a mai iskolások számára is élvezhetővé és mélyen átélhetővé teszik a történetet. Nem véletlen, hogy A Pál utcai fiúk az egyik legismertebb és legolvasottabb magyar regény külföldön, több országban is kötelező vagy ajánlott olvasmány.

 

 

 

 

 

 

8. Matyi tigrissel álmodik

Matyi legjobban a tigrisektől fél. Erre mi történik? Este lefekvéskor ráugrik valami nagy, puha és szőrös dolog. Egy tigris! Nem túl nagy, akkora, mint az óvodás Matyi, de mégiscsak tigris!

Nem kell hozzá sok idő, hogy az örökmozgó kölyöktigris az örök gondolkodó Matyi legjobb barátjává váljék.

 

 

 

 

 

 

 

7. Rumini

Hallottatok már Pelevárról? Ott található a világ legnagyobb kikötője és a híres bazár. Sehol máshol nem lehet zsugorító meg növesztő port kapni; van itt láthatatlanná tevő kalap, látószelence, a régi pajzsokról, késekről, fegyverekről, kincses ládákról és csodakenőcsökről nem is beszélve. A Szélkirálynő nevű hajó éppen Pelevárba tart, fedélzetén két mindenre elszánt hajósinassal, a két jóbaráttal, Ruminivel és Balikóval.

 

 

 

 

 

 

6. Az éjszaka

A Ravensburger gyermekkönyvsorozatának e kötete az éjszaka történéseivel ismerteti meg az apróságokat. Megtudhatják többek között, miért kell este a gyerekeknek lefeküdni, mit csinálnak éjjel a felnőttek és hogyan töltik az éjszakát az állatok. Az is bebizonyosodik, hogy a sötétben nem kell félni.

 

 

 

 

 

 

 

5. Mi nő ott?

A Ravensburger gyermekkönyvsorozatának e kötete azokkal a növényekkel ismerteti meg az apróságokat, amelyekkel már életük első éveiben találkozhatnak. Megtudhatják belőle – azon túl, hogy egyáltalán miféle élőlények a növények –, melyik részét fogyasztjuk például a karfiolnak, milyen finomságok nőnek a föld alatt, miért kell locsolni a virágokat, miért csíp a csalán, mit csinál a méhecske a virágban, mi az a szénanátha.

 

 

 

 

 

 

4. Mi történik a szeméttel?

Mi lesz a szeméttel miután eldobják? Nyisd ki ezt a könyvet és a fülek alatt megtalálod a megfelelő választ! Kövesd végig a szemét útját a hatalmas szétválogató gépeken és a mindenféle újrahasznosító eljáráson keresztül, és kiderül, miként lesz a szemétből mindenféle új és hasznos dolog! Egy különleges sorozat, mely régóta vár a magyar olvasók meghódítására! Nagy-Britannia első számú gyerekkönyv sorozatának újabb három címe jelent meg végre itthon is. Kukkants bele mi történik a szeméttel!

 

 

 

 

 

3. Borsi mesék

A Borsi mesék című új sorozatból a kisebbek is megismerkedhetnek Vica a zenészlány és Borsi a kis tacskó történeteivel.

 

 

 

 

 

2. Marci szemével a világ

Könyvünkben Marci történetén keresztül szerettük volna megmutatni az ADHD leggyakoribb megnyilvánulási formáit. Ahhoz, hogy az ilyenfajta rendellenességgel élő gyerekek normális életet tudjanak élni, nagyon fontos, hogy úgy viszonyuljunk hozzájuk, mint Zoli bácsi, a nevelési tanácsadó. Vagyis tisztelettel és előítéletek nélkül. 

 

 

 

 

 

 

 

1. Cvikkedli

Ezt a fura nevet Dani adta annak a kalapos, cvikkeres, szivarozó bácsinak, akinek a fényképét a régi családi képeket őrző fadobozban találta. Cvikkedlit senki sem ismerte, hiába nézegették, nem is értették: hogyan került a dobozba. De ki lehetett ő? És vajon mi köze volt hozzá Amálkának, aki könyvünk címlapján az ablakban szomorkodik? Ezt egyedül csak Dani tudja, hiszen ő nyomozta ki kettejük történetét.

Scroll to Top