Érdekességek II. Erzsébetről

-Nagyapja, V. György uralkodása alatt Erzsébet a harmadik helyen állt a trónöröklési rendben nagybátyja, Eduárd és apja, VI. György után. 1936-ban, nagyapja halála után a nagybátyja került a trónra, de ő alig egy év után lemondott. Ez volt az az év, amikor a tízéves Erzsébetben tudatosult, hogy egyszer az Egyesült Királyság és a nemzetközösség királynője, az anglikán egyház feje válik belőle

-Óriási szerencsében volt része László Fülöp Eleknek, annak a magyar festőművésznek, aki a nemzetközi arisztokrácia utolsó udvari festője volt. 1933 festette le Erzsébet yorki hercegnőt hétéves korában. 

-A királynő minden évben több ezer karácsonyi üdvözlőlapot küldött ki a világ legprominensebb személyiségeinek. E munka sok időt igényelt, így minden évben már nyáron elkezdte a lapok aláírását. Ha csupán évente kétezer lappal számolunk, akkor a hét évtized alatt összesen 140 ezerszer szignózott karácsonyi jókívánságokat.

-Bár a nép előtt mindig méltóságteljes és kimért volt, számos teendője mellett néha ő is szeretett megpihenni. Egyik kedvenc elfoglaltsága a sorozatnézés volt, a XX. század elején játszódó Downton Abbey volt a kedvence, ami érdeklődésben közel is állt hozzá, hiszen egy nemesi család életéről szól.

-Megtehette volna, hogy a II. világháború alatt hímzéssel és adományok szétosztásával tölti a mindennapjait, ő nem tétlenkedett: tizennyolc évesen belépett a hadseregbe, ahol autószerelőnek képezték ki, amihez egy tanfolyamot is el kellett végeznie. 

-Erzsébet már hercegnőként is rajongott az állatokért, gyerekkora óta lovagolt. A corgi fajtájú kutyák pedig vitathatatlanul neki köszönhetik a népszerűségüket. Az első ilyen típusú kutyát még kislányként kapta, élete során jelentős corgiállománnyal büszkélkedhetett.

-Uralkodóként sok kiváltságot élvezett: jogosítvány nélkül vezethetett, útlevél nélkül utazott, nem tanúskodhatott és nem is kerülhetett vád alá. Sőt, a palotájának előterében saját bankautomatával rendelkezett. 

Olvasson Velünk!

Scroll to Top