Mark Twain

– Az amerikai irodalom atyjának tekintett író Samuel Langhorne Clemensként látta meg a napvilágot 1835. november 30-án egy elszegényedő, de előkelő család hatodik gyermekeként. 

-Apjuk halála után 13 évesen kezdett el dolgozni a bátyja tulajdonában lévő Hannibal Journal-nál: előbb betűszedőként, majd később cikkeket és humoros szösszeneteket írt, míg estéit a könyvtárban töltötte.

-Minden vágya folyami gőzhajók irányítása volt: ez a pozíció még a kapitányságnál is több juttatással és megbecsüléssel járt. Két évig hajózott a Mississippin s későbbi írói álnevét is ez ihlette.

– A Mark Twain névnek több magyarázata is lehetséges:  a „mark two” vonás jelzi a mélységmérő rúdon a gőzös biztonságos haladásához szükséges minimális mélységet, míg Clemens bevallása szerint egy ismert kapitány használta ezt a nevet egy New Orleans-i újság folyami hajózásról szóló írásaiban, bár erre az állításra eddig nem találtak semmilyen bizonyítékot.

– Rávette öccsét, Henry-t, hogy szintén helyezkedjen el egy gőzösön, de a hajó, pont úgy, ahogy Clemens megálmodta, felrobbant. Az írót ekkor kezdte érdekelni a parapszichológia.

– Próbálkozott a katona pályával, de csak két hétig bírta. Aranyásó pályája hasonlóképp végződött, de ez mind kitűnő témát szolgáltatott számára írásaihoz.

– A hírnevet 1865-ben megjelent Jim Smiley and His Jumping Frog című novellája hozta meg számára

– Két évvel később éppen egy közel-keleti útról hazafelé tartván útitársa megmutatta neki húga,  Olivia Langdon fényképét, akit kitartó udvarlás után három évvel később feleségül vett. Általa ismerkedett meg Harriet Beecher Stowe-al és Frederick Douglass-el.

– Jó barátja volt Nikola Tesla-nak, akivel sok időt töltöttek annak laboratóriumában. Clemens több találmánnyal büszkélkedhetett: feltalált memória-erősítő társasjátékot, állítható ruha pántot és fényképalbumot előre beragasztózott oldalakkal. Anyagi veszteségét is egy találmány okozta: vagyonának nagy részét az impozáns, ámde könnyen elromló Paige szedőgépbe fektette.

– Nagyon szerette a macskákat: egy időben összesen 19 macskája volt, míg ha utazott, kölcsönzött egy párat útitársnak.

– Habár néha valóban csak fehér ruhában jelent meg egy-egy előadásán figyelemfelkeltésként és gyűlölte a fekete ruhát, sokkal ritkábban öltözött teljes fehérbe, mint ahogy azt az utókor gondolta. 

– Clemens a Halley-üstökös szokásos 75-éves Föld-közelébe érkezése után pár héttel született. Megjósolta, hogy az égitest eljövetele az ő végét fogja jelenti.

Scroll to Top