Érdekességek Diósy Ödönné Brüll Adélról

– Ady csak verseiben használta a Léda nevet, leveleiben csak Adélnak nevezte

– Okos és művelt lány volt, aki ugyan egy fiatal tisztbe volt szerelmes, családja anyagi helyzetének romlása miatt mégis a tehetős üzletemberhez, Diósy Ödönhöz ment feleségül, aki helyesen úgy gondolta, a határozott és különleges egyéniségű asszony tökéletes társa lesz az életben.

– Eleinte Szófiában telepedtek le, de onnan a férj nem éppen bölcs üzleti döntései miatt az éjszaka leple alatt kellett elszökni. 

– Diósy alapító részvényese volt a Nagyváradi Naplónak, amelyben Adél rendszeresen olvasta Ady írásait.

– A nagy találkozás 1903. szeptember 6-án történt, a nagyváradi EMKE kávéházban: Ady szinte egy pillantás alatt mély és szenvedélyes szerelembe esett, míg Adélnak, kit éppen faképnél hagyott legutóbbi gavallérja, roppant hízelgett a jóképű fiatalember heves udvarlása. Másnap Ady már fel is kísérte Adélt Budapestre.

– Pár napon belül megtörtént az első féltékenységi roham, miután a faképnél hagyó gavallér visszatért.

– Egy hónappal később Ady az asszony hatására elhatározásra jut: követi őt Párizsba és hagyja, hogy a nő „Csináljon belőlem valamit, amit maga akar, mondta. Akarom […] maga legyen Magyarország első költője”. 

– A kilenc évig tartó, rendkívül szenvedélyes kapcsolatnak e között a két roppant öntudatos személyiség között az 1912-ben megjelent Elbocsátó szép üzenet vetett véget. Adélt rettenetesen megviselte a szakítás, férje ápolta és próbálta vigasztalni. Adél még próbált egy utolsó találkozót kérni, de Ady nem válaszolt a levélre.

– Az I. világháború után visszaköltöztek férjével először Budapestre, majd Gödöllőre, ahol Diósy megvásárolta a Praznovszky-villát, egy kétszintes, 12 szobás, a Grassalkovich-kastély mellett fekvő, 1446 négyszögöl nagyságú ősparkkal rendelkező villát, ahol Adél kilenc németjuhásszal és galambjaival élt.

Olvasson Velünk, ha szeretne még többet megtudni Lédáról és a leghíresebb magyar múzsákról!

Scroll to Top