Lucrezia Borgia

Lucrezia Borgia 1480. április 18-án született Rómában a spanyol származású későbbi VI. Sándor pápa, Rodrigo Borgia és egy olasz grófnő gyermekeként. A vatikáni zárdában nevelkedett a leírások szerint igen gyönyörű fiatal lány kiválóan megtanult latinul, franciául, görögül és kitűnően zenélt és rajzolt. 

Apja és fivére négyszer próbálta kiházasítani Lucreziát, valamennyi esetben politikai célból, de legtöbbször nem jól választottak férjet: egy spanyol nemessel,  Don Gaspare da Procidával Rodrigo viszonylag hamar felbontotta az eljegyzést, mert talált egy jobb jelöltet: a milánói Giovanni Sforzát. A Sforza-család hanyatlása miatt a férjet a tizenhét éves Aragóniai Alfonzra cserélték, aki iránt már igen mély érzelmeket táplált a tizennyolc éves Lucrezia, de mind hiába: a politika közbeszólt, a rokonság ténye kellemetlenné vált és az ajtaja előtt álló őrök ellenére az ifjú férjet holtan találták. Egy hónap múlva az apa Ferrara hercegéhez adta még gyászoló lányát.

Bár a ferraraiak eleinte fenntartásokkal fogadták az ifjú feleséget, Lucrezia mégis szép lassan népszerű lett: férjével nagy pártfogói voltak a művészeteknek és írókkal, festőkkel és tudósokkal vették körül magukat és udvartartásuk a reneszánsz egyik élénk szellemi központja lett. Lucreziából a kutatások szerint remek üzletasszony vált: hatalmas, addig parlagon hagyott földterületet műveltetett meg,  vagy tartott rajtuk haszonállatokat, így igen tekintélyes saját vagyonra tett szert egy olyan korban, amikor a férj rendelkezett a nő  pénzügyeivel.

Olvasson ön is erről az érdekfeszítő történelmi korról!

 

Scroll to Top