Bolyai Farkas

A sokoldalú tudós 1775-ben született Bólyán. A nagyenyedi kollégiumban hamar kitűnt tehetségével: hamar megtanult latinul, görögül, románul, németül, angolul, franciául és olaszul. Kilenc évesen képes volt bármiről verset rögtönözni latin nyelven és képes volt 14-jegyű számokban négyzetet- és köbgyököt vonni. Egy lőporral végzett kísérlete során majdnem megvakult. A kolozsvári református kollégiumban folytatta tanulmányait, ahol fellépett a kollégium által rendezett színdarabokban és kipróbálta a festészetet is, amit gyenge szeme miatt abba kellett hagynia. 

A göttingeni egyetemen matematikát tanult, ezután 47 évig volt a marosvásárhelyi református kollégium matematika-, kémia- és fizikaprofesszora. Leghíresebb tanítványa fia, Bolyai János volt, akit 9 évesen már egyetemi szintű könyvekből oktatta matematikából. 

Az euklideszi párhuzamossági axióma bizonyításának kérdése foglalkoztatta, de a matematikai kutatások mellett érdekelte a filozófia, zeneelmélet, gyümölcstermesztés, gyógyászati és gyógyszerészeti kérdések és feltalált egy takarékos főző- és fűtőkemencét, amely igen nagy népszerűségnek örvendett. Élete során több drámát is írt, amelyek nagy hatással voltak Kisfaludy Károlyra.

Tudjon meg még többet az egyik legnagyobb polihisztorunkról!

 

Scroll to Top