Az anyanyelv nemzetközi napja

1999-ben az UNESCO közgyűlése február 21-ikét az anyanyelv nemzetközi napjává nyilvánította. A nemzetközi szervezet ezzel is fel kívánta hívni a figyelmet a Föld nyelvi sokszínűségére és gazdagságára.

Az anyanyelv az ember egyik legféltettebb kincse. Ezen a nyelven szólalunk meg először, ez a nyelv fogja meghatározni a személyiségünk egy részét és a kulturális örökségünket. Az UNESCO felmérései szerint anyanyelv és identitás összefüggnek, az egyén teljesítményét idegen nyelvi környezetben a nyelv erősen befolyásolja.

Anyanyelvnek nevezzük a kisgyermekkorban előszörre elsajátított, később probléma nélkül használt nyelvet. Ez lehet egy országnak a hivatalos nyelve is, de lehet egy kisebbségi nyelvként megjelenő, nem hivatalos nyelv is. A különféle anyanyelvek színesebbé, gazdagabbá teszik a kultúránkat, akár országos, akár európai szinten nézzük.

A Földön több mint 6000 nyelvet beszélnek, ezeknek körülbelül a fele veszélyben van. A veszélyeztetett nyelvek közül havonta két, őshonos lakosok által beszélt nyelv hal ki. Egy nyelv utolsó beszélőjének elhalálozása után a nyelv felelevenítése már nagyon nehéz, ezért egy nyelvet már akkor veszélyeztetettnek minősítenek a nyelvészek, amikor a beszélők száma százezer alá csökken. A nyelvek kihalásának folyamata megállíthatatlannak tűnik.

A folyamatosan változó, fejlődő anyanyelvünk a kultúránk és identitásunk része. Nem tudunk tőle megszabadulni, nem tudjuk elfelejteni, így az egyik legalapvetőbb és legkönnyebben megtartható, nem megfogható kulturális örökségről beszélhetünk, lakhelytől, életkortól és társadalmi helyzettől függetlenül.

Scroll to Top