November 3. a japán kultúra napja

Festészetükben fontosabb az érzelmek kifejezése, mint a valósághű ábrázolás, az ukoijo-e, színes fametszeteik pedig az élet szépségeit mutatják be. A fa alapú építészetük jellemzői a magas talapzatra épített házak, szentélyek, kiegészítve a lelki nyugalmat elősegítő, és a japán hagyományokat ápoló kertekkel.

Tradicionális színházaikat már a 14. század óta látogatta a japán közönség, míg a kabuki műfaj, amely jelentése az éneklés és táncolás művészete, első előadása 1603-ban volt. A bunraku bábszínház darabjai több mint egy méteres bábuikkal a 16. század óta népszerűek.

A japán kultúra gazdagságát mi sem bizonyítja jobban, minthogy némely elemei beépültek a mindennapjainkba: a hagyományos virágrendezés művészete, az ikebana, valamint az origami és a japán gasztronómia kifinomult ételeivel.  Népszerűek a  küzdősportok, amelyek a szamuráj kiképzési módszerekből alakultak ki, például: kendzsucu, szumó, cselgáncs, kendó, karate vagy aikido. A zene területén is alkottak különlegességeket, mint a karaoke műfaja és a popzenei idolok.

Ismerkedjünk meg alaposabban ezekkel a különlegességekkel a könyvtárunk japánról szóló kötetei segítségével!

Scroll to Top