Nádas Péter – könyvajánló

“Egy élet hajója képes többször is megfenekleni. Jön egy dagály, kicsit megemeli, de kiderül, hogy lyukas a hajótest, beömlik a víz, és akkor betömi vagy megfoltozza az ember. Ha mégsem süllyed el, megint hajózik egy ideig, aztán ismét zátonyra fut.” –

Nádas Péter

 

Nádas Péter Kossuth- és József Attila-díjas, író, drámaíró, esszéista. Budapesten született 1942. október 14-én egy zsidó munkás családba. Szülei halála után nagynénje gyámsága alá került. Először vegyipari technikumban kezdett el tanulni, de félbehagyta és fényképész szakmunkásként folytatta tanulmányait.

Miután levizsgázott a Nők lapja szerkesztőségében kezdett, mint fotóriporter-gyakornok. Újságíróként dolgozott még – többek között – a Pest Megyei Hírlapnak, valamint a Magyar Naplónak is. Felesége Salamon Magda, akivel 1990-ben házasodtak össze.

A modern magyar irodalom meghatározó alkotója. Neve többször merült fel az irodalmi Nobel-díj esélyesei között. Körülbelül 60 éve alkot. Legismertebb művei közé tartozik az Emlékiratok könyve, Párhuzamos történetek, a Világló részletek, illetőleg a Rémtörténetek.

 

nadas03

kép 1 / 7

Scroll to Top