Frida Kahlo – könyvajánló

 

 

Teljes nevén: Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderón festőművésznő, közéleti szereplő. Mexikóvárosban született egy mexikói anya és egy német apa gyermekeként. 

Hatévesen gyermekbénulásban megbetegedett, aminek következtében jobb lába eldeformálódott. Hogy ezt a tényt leplezze fiatalként sokszor férfiruhába öltözött, majd később a mexikói népviselet, a hosszú szoknya vált kedvenc öltözetévé.

Családja nem volt jómódú, így hamar dolgoznia kellett. Ennek ellenére bekerül az ország egyik legjobb középfokú intézményébe, ahol orvosnak tanult. Azonban egy buszbaleset következtében mindösszesen tizennyolc évesen egész életére ható, súlyos gerinc sérüléseket szenvedett. A fájdalom és az unalom vette rá először a festésre  kétévnyi lábadozása során. 

Felépülése után ismerkedett meg a nála huszonegy évvel idősebb Diego Riverával, a neves festővel, akihez feleségül ment. Az ő hatására erősödött meg benne a festőművészet iránti elköteleződése. Elsősorban magának festett, és meglepte, mikor mások is érdeklődést mutattak alkotásai iránt.

Scroll to Top