Kölcsönzési toplista – 2023. november-december – ifjúsági TOP 10

 

10. Beatrix Mannel: Jegesmaci történetek

Búbú, a jegesmedve barátjával, fóka Tobival megrendezi az első északi-sarki olimpiát. A környék minden lakója összesereglik, hogy részt vegyen a nagy eseményen és összemérhesse erejét úszásban, futásban vagy éppen jégtáblára ugrálásban. Vili, a jegesmedve kedvetlenül fordul el az ételtől. András, a gondozója tanácstalan. Tomi segítségével partit szerveznek. Az állatkert medvéi összegyűlnek, hogy jobb kedvre derítsék a szomorú jegesmackót…
Nyolc vidám történet állatbarátoknak!

9. Dela Kienle: Európa

Európa nem nagy földrész, de a változatos természeti tájak és a különféle emberi kultúrák rendkívül izgalmassá teszik. Az európai országok történelme szorosan összefonódik egymással. Az európaiak többsége hasonlóan gondolkodik a fontos dolgokról, az Európai Unió 27 tagországa együttműködik annak érdekében, hogy a közös európai értékeknek megfelelően jobb, egyszerűbb és biztonságosabb életet teremtsenek lakosaik számára.
Ebben a könyvben bemutatjuk földrészünket, az Európai Uniót és tagországait. Olvashatsz az EU történetéről és az intézményeiről, megtudhatod, mit jelentenek ezek a kifejezések: nyitott határok, közös piac, közös pénz, szolidaritás, környezet- és klímavédelem, EU-szkeptikusok.

8. Susanne Gernhauser: Versenyjárművek

A Ravensburger népszerű Mit? Miért? Hogyan? gyermekkönyvsorozatának 55. kötetét lapozgatva az óvodások és a kisiskolások megtudhatják, milyen versenyautók léteznek, mi az a rali, milyen versenyek zajlanak vízen és levegőben. Az is kiderül, hogyan lesz valakiből autóversenyző.

 

7. Andrea Erne: Traktorok

A Ravensburger gyermekkönyvsorozatának e kötetét lapozgatva a legsokoldalúbb mezőgazdasági gépjárművel, a traktorral ismerkedhetnek az apróságok. Megtudhatják mi mindenre használhatók a traktorok és a hozzájuk kapcsolt eszközök: az eke, a rakodókanál, a bálafogó, a rönkfogó, a fűkasza és a hómaró.

6. Andrea Erne: Karácsony

A Ravensburger népszerű Mit? Miért? Hogyan? gyermekkönyvsorozatának 36. kötetét lapozgatva az óvodások és a kisiskolások a karácsonyi ünnepkörrel ismerkedhetnek. Megtudhatják többek között, mit ünneplünk karácsonykor, mi az az advent, miért kapnak a gyerekek ajándékot, honnan származik a karácsonyfa, hogyan ünnepelnek más országokban.

5. Erdők-mezők népmeséi

A ​Népmesekincstár Plusz-sorozat negyedik darabja hiánypótló a családok és pedagógusok számára. A kötetbe válogatott mesék a természettel egységben és harmóniában élés örömeiről és nehézségeiről üzennek, és a 21. századi ember számára is életbe vágóan fontos kérdéseket vetnek fel és válaszolnak meg. A mesék, legendák és népköltések komplex egységet alkotnak az ismeretterjesztő szövegekkel, miközben a játékötletek segítik az átélést és az élményszerzést. A mesegyűjteményben a gombáktól a fákig, a mezei, erdei és vízi állatoktól a madarakig, sőt, egészen a csillagokig – vagyis a föld szintjétől az ég magaságig szárnyalunk.

4. Bartos Erika: Bogyó és Babóca süteményei

Bogyó, Babóca, Pihe, és Döme áfonyaszedésre indulnak az erdőbe. Döme, a krumplibogár addig tolakodik, lökdösődik a keskeny ösvényen, míg végül belöki Pihét a patakba….

3. Bartos Erika: Balaton-felvidék

Tudod-e, hogy milyen mély a Balaton? Ismered-e a tihanyi visszhang vagy a tó keletkezésének legendáját? Jártál-e már a nagyvázsonyi várban, a balatonfüredi Lóczy-barlangban, a Veszprémi Állatkertben, az örvényesi vízimalomban, bicikliztél-e a sajkodi öbölben? Bartos Erika, a Bogyó és Babóca sorozat írója és rajzolója, akinek munkásságát számos hazai és nemzetközi díjjal ismerték el, most a Balatont mutatja be a legkisebbeknek. Az építészmérnök végzettségű meseíró egy kedves történet és részletgazdag rajzok segítségével kalauzolja végig óvodáskorú olvasóit a magyar tenger nevezetes helyszínein. A háromkötetes Brúnó a Balatonon sorozat első kötetéből a Balaton-felvidéket ismerhetjük meg.

 

2. Balázsi Panna: Nagy levegőt!

A sorozat második részében Benedek a közeli virágkertészetben tölti a szabadidejét, Döme pedig minden követ megmozgat, hogy asztmás barátja jobban legyen a szennyezett levegőjű városban. Az is kiderül, hogy Manyi miért ölelget folyton fákat, és Polli ezúttal kit interjúvol meg. Az ÖkoBanda továbbra is a szívén viseli a környezet védelmét, ezért beneveznek egy versenyre, hogy megmutassák, milyen fontos, és mi mindent lehet tenni azért, hogy jobb legyen a levegő. „Pont olyan, mintha velünk történne” – a fergeteges sikerű Szandra-könyvek szerzője, Balázsy Panna, ilyen és hasonló visszajelzéseket kapott lelkes olvasóitól. A 12 Szandra-kötet után új, környezetvédelmi sorozattal jelentkezik, és a tőle megszokott kedves mesélő hangon beszél nagyon fontos témákról. 

1. W. Awdry: Thomas, a gőzmozdony – Válogatott mesék 15

Ebben a kötetben Thomas új barátaival ismerkedhetsz meg: előkerül Hiro, egy régi mozdony, aki a többiek segítségével visszanyeri régi fényét. Kiderül, hogy Kevin, a hebrencs kis daru mire képes, és Thomas is megtanulja Viktortól, hogy az Igazán Hasznos Mozdonyok odafigyelnek egymásra. Megtudhatod, milyen volt, amikor a kis kék gőzös először akadt össze a Vásott Vagonokkal, és hogy Charlie hiába akar vele versenyezni a legmókásabb mozdony címért, Thomas rájön, hogy Igazán Hasznos Mozdonynak lenni jobb.

Scroll to Top