Kutyák – tematikus könyvajánló

Valamennyi állat közül a legközelebbi barátunk a kutya. Az egyik legváltozatosabb emlősfaj ezen a bolygón. Védelmeznek bennünket, képesek vezetni, ha nem látunk, megtalálnak, ha elvesztünk.

A legtöbb ma ismert kutyafajta az utóbbi 200-300 évben alakult ki, de léteznek több ezer éves fajok is. A kutyák szaglása százezerszer érzékenyebb, mint az emberé. Nem tudjuk eltitkolni az érzéseinket, mert kiszimatolja azokat. Ha örülünk valaminek olyan vegyi anyagok termelődnek bennünk, melyek boldog farokcsóválásra bíztatják kedvenceinket. Ha viszont félünk, a kutya is stressz jeleit fogja mutatni.

Léteznek allergénjelző kutyák, akik képesek figyelmeztetni gazdájukat, ha érzik azt a bizonyos problémát okozó élelmiszert. A betegségjelző kutyák a betegségeket szaglásukkal tudják akár nagyon korán felderíteni. A rohamjelző ebek pedig figyelmeztetni képesek gazdájukat, ha változást éreznek a vércukorszintjében vagy epilepszia esetén a roham előtt tudnak jelezni, hogy felkészülten érje a rosszullét a beteget.

(Kristyna Litten: 80 kutyával a Föld körül)

Scroll to Top