Fagyis sztorik – tematikus ajánló

A nyári meleget nem könnyű elviselni. A hosszan tartó kánikula mindenkit megvisel. A lehűlésben sok minden segíthet: a lehúzott redőnyök, a légkondicionált helyiségben való tartózkodás, a nyakba tett vizes kendő vagy éppen egy hideg nyalat, ahogy a fagylaltot a nyelvújítás előtt nevezték.

A fagyi sokak kedvence. Általában tejből, cukorból, tojásból és különféle ízesítőkből készül. Valószínűleg először a kínaiak készítettek hasonlót mintegy 5000 évvel ezelőtt. Ők hóból, tejből és gyümölcsléből állították össze ezt a népszerű édességet. Igazi elterjedéséhez az ipari forradalom járult hozzá, ami megoldotta a hűtés problémáját. Azóta minden kultúrának megvannak a maga megközelítései. Minél keletebbre megyünk, annál kevésbé jellemző rájuk az édesség. Itt sokszor a fűszerek, gyümölcsök vagy éppen a teák dominálnak. 

Egy venezuelai fagylalkozóban 860 különböző íz próbálható ki. Többek között sajtos makaróni vagy boros gombás fagyi is, de létezik fokhagymás, chilis, szalonnás és sajtos változat is. Bármelyik ízt is kóstoljuk meg, egy gömb fagylalt elfogyasztásához átlagosan 50 nyelv mozdulatra van szükség.

Scroll to Top