A Hold világnapja – tematikus ajánló

„Kis lépés az embernek, hatalmas ugrás az emberiségnek” – Neil Armstrong

Július 20-án ünnepeljük a Hold napját. Annak őrzi emlékét, hogy az Apollo-11 amerikai űrhajó legénységének két tagja, Neil Armstrong és Edwin “Buzz” Aldrin 1969-ben ezen a napon lépett a Holdra. Harmadik társuk, Michael Collins nem tudott csatlakozni hozzájuk, hiszen valakinek hátra kellett maradni, hogy végrehajtsa a holdséta közbeni és utáni technikai teendőket. 

A Hold a Föld egyetlen holdja. Naprendszerbeli társai között óriásholdnak számít. A felszínét borító kráterek nagy részét meteorbecsapódások okozták. Keletkezésével kapcsolatban azt feltételezik, hogy a Föld egy nagyméretű égitesttel történt ütközése alakíthatta ki. 

Az éjszakai égbolton elfoglalt központi helye miatt az emberiség számára mindig is nagyon fontos volt. Istennőként tisztelték, aki a görög mitológiában Szelené volt először, majd Artemiszt is hozzá kötötték. 

Az eget fürkésző első teleszkópok még nem voltak különösen erősek, ezért a Hold volt a csillagászok első célpontja. A korai sci-fi írók fantáziáját is megmozgatta, s már szó esett történeteikben arról, hogy utazók a Holdon szállnak le. 

Scroll to Top