Kölcsönzési toplista – 2024. január-február – felnőtt TOP 10

10.: Harlan Coben: Örökre eltűnt

Kisfiúként Will Klein csodálta a bátyját, Kent. Aztán egy szép nyári éjszakán a Klein család New Jersey előkelő negyedében álló, elegáns házának pincéjében egy brutálisan meggyilkolt fiatal lány holttestére akadtak. Mivel a lány valaha Ken szerelme volt, a fiú lépett elő első számú gyanúsítottá. Az ellene összegyűlt döntő bizonyítékok láttán Ken egyszerűen köddé vált. A család megtört tagjai soha többé nem hallottak felőle, és meggyőződésükké vált, hogy a fiú örökre eltűnt.Azóta eltelt tizenegy év. Will olyan bizonyítékra akadt, amely arról tanúskodik, hogy Ken életben van. Az első jelet meglepő felfedezések hosszú sora követi, miközben Willnek szembe kell néznie az igazsággal – a bátyjáról és önmagáról is. Ahogy az erőszakkal teli rejtély mind több elemére derül fény, Will megérti, hogy a végére kell járnia az esetnek. Mert a legmellbevágóbb meglepetés még csak most következik.

9. Julie Caplin: Egy szelet torta Brooklynban

Sophie Bennings éppen túl van egy fájdalmas szakításon, amikor egy menő New York-i magazin felkéri, hogy legyen a lap gasztro rovatának szerkesztője. Sophie elszántan veti bele magát a munkába, és a szerelem az utolsó dolog, ami foglalkoztatja. Még akkor is így van ez, ha a rovatvezető Todd McLennan, akivel egy irodában dolgozik, jóképű és vonzó.
Az Egy csésze kávé Koppenhágában című kötetből ismerős, józan Sophie-t nem könnyű elcsábítani, még akkor sem, ha kísértés akad bőven. Ott van például a lány brooklyni lakása alatt található pékség, telis-tele ínycsiklandó finomságokkal.
Ahogy azonban Sophie és Todd egyre jobban megismeri egymást, kiderül, hogy a finom ételek iránti rajongás nem az egyetlen közös szenvedélyük…

8. Rhys Bowen: A velencei vázlatfüzet

1938. A rajztanár Juliet Browning megérkezik a romantikus Velencébe, a városba, amely a tanítványainak a történelmet, a művészetet és a szépséget jelenti. A fiatal nő számára megrázó emlékeket és egy esélyt arra, hogy újra találkozzon Leonardo da Rossival, a férfival, akit szeret, és akinek jövőjét már réges-régen eldöntötte nemesi családja. Ám bármennyire is ellenük dolgozik a sors, semmi sem állhat közéjük. Egészen addig, amíg a háború árnyéka rá nem vetül Velencére, ők pedig kénytelenek harcolni, túlélni és védeni egy titkot, amely örökre összeköti őket.

2001. Caroline Grant próbálja elfogadni, hogy a házassága véget ért, amikor váratlan örökséget kap. Szeretett nagynénje, Lettie egy vázlatfüzetet, három kulcsot és egy utolsó, elsuttogott szót hagy rá: Velence. A küldetése: szétszórni Juliet „Lettie” Browning hamvait a városban, amelyet úgy szeretett, és megfejteni a több mint hatvan éve elrejtett titkokat.

7. Bauer Barbara: Most élsz

Ellentmondások ​és rejtélyek. Talán ez a két szó jellemzi leginkább a hatvanas évek ikonikus és legendás zenészének, Máté Péternek a személyiségét, életét és halálát. Összetéveszthetetlen, mély, rekedtesen búgó hangján felcsendülő örökzöld dalaiban ott lüktet minden fájdalma és öröme, ott rezonálnak vívódásai és kétségei, ábrándjai és illúziói, vágyai és csalódásai, mégis mind a napig titkok övezik alakját. Ezeket a titkokat próbálja megfejteni új regényében Bauer Barbara, életre keltve a halhatatlanná lett művészt és az esendő embert.

6. Jana Aston: A vakrandi

Fülig bele vagyok zúgva, és egy világ választ el minket. Hol itt a probléma?
Nem akartam randizni. Egyáltalán nem hiányzott egy újabb kétes kapcsolat. Higgyétek el, eddig mind az volt. De nem mondhattam nemet elsősorban a macskámmal történt szerencsétlen események miatt.
Fogalmam sem volt, hogy a butikom egyik vevőjének a fia, akivel mindenképpen össze akar hozni, az a kormányzó. A KORMÁNYZÓ. A legszexibb pasi New York államban, aki után elepedek.

5. Anna Stuart: Az auschwitzi bába

Amikor ​Auschwitz kapui bezárulnak mögötte, Anna Kamińska egy egyszerű mondattal menti meg magát és fiatal barátját, Esther Pasternákot a biztos haláltól: „Bába vagyok, ő pedig a segédem”. Ám hamar rá kell jönnie, hogy az azonnali halál talán kegyesebb lett volna, mint a földi pokol, ahova kerülnek. A tábor szülészete kegyetlen paródia, ahol a „szülésznők” az abortuszban jeleskednek, és ahol brutális módon eltávolítják az újszülötteket. A kivételt az igazán szerencsés szőke csecsemők jelentik, akik német nevelőszülőkhöz kerülnek – elvégre a Reichnak emberanyagra van szüksége.
Anna és Esther a lehető legtöbb gyermeket mentik meg az azonnali haláltól, és amikor felcsillan a remény, hogy a háború véget érhet, életveszélyes játszmába kezdenek. Az anyák számát tetoválják a táborból kimentett újszülöttekre, akiknek így talán egy nap esélyük nyílhat rá, hogy felleljék valódi családjukat… Ám Anna és Esther számára akadhat remény?

4. Ellie Midwood: A legbátrabb nő

A ​náci Németországban Margot nem hajlandó behódolni Hitler hatalmának. Kirúgják varrónői állásából, mert egy zsidó férfihez ment feleségül. Barátai elkerülik, és a saját anyja is kitagadja, azonban ő férje mellett marad. A Gestapo kifosztja otthonukat, de Margot-nak a szeme sem rebben. Utcára kerülnek, és hajléktalanokká válnak, ő akkor is hűséges marad szerelméhez. Amikor légiriadó alatt hitvesét nem engedik le az óvóhelyre, ő akkor sem tágít mellőle. Mikor az a hír járja, hogy lágerekbe deportálnak embereket, akkor sem hajlandó lemondani házastársáról.

 

3. Julie Caplin: Románc az Adriai-tengeren

Ó, a csodaszép Horvátország nyáridőben, amikor a tűző nap sugarai csillámlanak a türkizkék tengeren! Maddie Wilcox gyakorlatias, két lábbal a földön járó lány, de az ő fantáziája is meglódul a lehetőségtől, hogy egy luxusjachton hajókázhat az Adriai-tenger hullámain. Igaz, nem gondtalan nyaralóként, mert flancos vendégeket kell kiszolgálnia, de az élmény bőséges kárpótlásnak ígérkezik. És az sem mellékes, hogy barátnője, Nina testvére, Nick is ott lesz a fedélzeten.
Amikor azonban Maddie és Nick találkoznak, Maddie képtelen elhinni, hogy az öntelt, ellenszenves alak valóban Nina rokona. Az Adriai-tenger festői szépségű öblei azonban számtalan meglepetést tartogatnak számukra, és könnyen lehet, hogy át kell értékelniük az egymásról szerzett első benyomást…

2. Bauer Barbara: Vörös posztó

Körösi ​Laura háromgyermekes, boldog házasságban élő ötvenes nő. Az élete ugyan izgalmaktól mentes, de talán éppen ezért gondolja úgy, hogy ennél többet nem is kívánhatna magának. Férje sikeres építész, a három fia közül az egyik egyetemre jár, a másik nősülni készül, a harmadik lázadó kamaszévei előtt áll. Laurának nincs más dolga, mint egyengetni a gyerekei útját, és segíteni férje munkáját. Nagy ritkán mégis rátör egy sosem élt élet utáni nosztalgikus vágy. Ilyenkor elmegy a nagyanyjához, és szétnéz a dédnagymama festményei között a padláson.
Laura gyermekkorát a dédnagymamája, nagymamája és édesanyja hármasában töltötte, a három nő hallgatással teli, feszült kapcsolata között egyensúlyozott, miközben fogalma sem volt, mi okozza az örvényt a felszín alatt. Legjobban a dédnagymamájához kötődött, a bohém, ifjúkorában színésznőnek készülő, később minden örömét a festésben kiélő asszonyhoz.

 

1. Jakupcsek Gabriella: A napos B oldal

Hidd el nekem, tényleg van élet a negyven után! Elmúltam hatvan, szóval csak tudom. Persze nem mondom, hogy az elmúlt két évtized sétagalopp lett volna. És a következők is bőven tartogathatnak nehézségeket, mégis azt mondom, a B oldal igenis lehet napos.
Hőhullámok, váratlanul felszaladó kilók, pánikroham a próbafülkében, helló helyett csókolom, egyre több fiatalabb és egyre kevesebb idősebb kolléganő a munkahelyen. Ugye ismerős?

Scroll to Top