Marie Curie – könyvajánló

„Az életben semmi félelmetes nincsen. Csak meg kell próbálnunk megérteni. Ha többet értenénk belőle, máris nem lenne annyi félnivalónk.”

Érdekességek Marie Curie-ről
– Maria Salomea Skłodowska néven látta meg a napvilágot Varsóban, 1867. november 7-én egy lengyel pedagógus család ötödik gyermekeként.
– Már tizenöt évesen leérettségizett, de nem tudta folytatni tanulmányait, mivel lengyel volt az Orosz Birodalomban és mivel nők Varsóban még nem járhattak egyetemre.
– Marie nevelőnőként és magántanítóként tartotta fenn magát és támogatta nővérét, aki a Sorbonne-on folytatta orvosi tanulmányait.
– Egy ideig a mezőgazdasági és ipari múzeum laboratóriumában dolgozott, majd mikor első szerelmével, kinek gazdag családja ellenezte a kapcsolatot, szakítottak, nővére unszolására Párizsba költözött, ahol végre megkezdte tanulmányait a természettudományi karon.
– A kemény munka meghozta gyümölcsét: előbb fizikából, majd matematikából szerzett diplomát.
– Egy társasági összejövetelen ismerte meg későbbi férjét, Pierre-t, akiből a természettudományok iránti rajongásuk előbb közös témát, majd gyengédebb érzelmeket váltott ki. Eleinte Marie habozott elfogadni Pierre házassági ajánlatát, mivel vissza akart költözni Varsóba. A férfi hajlandó lett volna vele költözni, de mivel a krakkói egyetem nem volt hajlandó Marie-t alkalmazni, a két tudós csalódottan visszatért Franciaországba, ahol hamarosan egybekeltek.
– Kedvenc időtöltésük a biciklizés és az utazás volt: nászútjuk egy Franciaországot átszelő biciklitúra volt.
– Miután férjét elgázolta egy lovaskocsi, Marie-t nevezték ki a helyére, így ő lett a Sorbonne Egyetem első női professzora
– Ő volt a világon az első olyan tudós, aki két tudományágban, 1903-ban férjével Pierre Curie-vel és Henri Becquerellel megosztva fizikai és 1911-ben kémiai Nobel-díjban részesült.

Scroll to Top