Ajánljuk figyelmébe ma esti rendezvényünket

Szeretettel várjuk önöket az Ady Endre szerelmei címmel ingyenes filmvetítésre, amely a Madách Színház támogatásával a Madách SzínpadON c. online programsorozatának könyvtári partnerprogramja keretében valósul meg.

 

 

Ady Endre szerelmeiről irodalmi óráinknak köszönhetően legtöbbünknek Léda és Csinszka jut eszébe. Azonban a nőfaló költőt ennél több hölgyhöz kötötték gyengéd szálak. Ady mindig szerelmes volt, ami cserében nagyban befolyásolta írói munkásságát.

Első szerelme, Friedmann Erzsike, akivel a zilahi református kollégiumban ismerkedett meg. A Zsókának becézett lánnyal való első szerelemnek egy újabb költözés vetett véget, ami ekkor sűrűn jellemezte Ady életét.

Nagyvárad a korszak egyik legnagyobb kulturális központja volt, ami odavonzotta a költőt. Itt ismerte meg a fiatal Mihályi Rozáliát, akivel hamar egymásba habarodtak és idejük nagy részét együtt töltötték. tőle kapta el Ady a szifiliszt, aminek előrehaladása közrejátszott a költő 1919-es halálában.

Diósyné Brüll Adélt, a halhatatlan Lédát egy irodalmi esten ismerte meg. A művelt és jómódú férjes asszony ekkor Párizsból látogatott haza. Már első beszélgetésük során fellobbant a láng kettejük között. Ady és Léda hol őrülten szerették, hol szívből gyűlölték egymást. Ady az Elbocsátó szép üzenet című versében búcsúzott el végleg Lédától, ami a Nyugatban jelent meg.

A Lédával való szakítás után számos futó kapcsolata volt. Majd megismerkedett Dénes Zsófiával, Zsukával, akivel hamar megkedvelték egymást. Közös szenvedélyük, az írás szorosan összekötötte őket. Zsukát vonzotta a népszerű költő, Ady pedig remélte, hogy a megbízható férj szerep talán ad valami stabilitást az életébe. A nő szülei azonban ellenkeztek így semmi sem lett a frigyből. Azonban továbbra is barátok maradtak.

Ady utolsó múzsája a nála jóval fiatalabb Boncza Berta “Csinszka” volt, aki saját képzelete alapján egy meghatározott képet alkotott az íróról, ami hamar szertefoszlott. Egy betegeskedő, idősebb emberrel találta szembe magát, ám népszerűsége és tehetsége továbbra is imponált neki. Végül a lány apjának beleegyezése nélkül házasodtak össze. Mindkettejüknek voltak viszonyaik, de Csinszka haláláig ápolta az akkor már sokat betegeskedő férjét, aki gyönyörű sorokat írt szerelmükről.

Scroll to Top