Sajdik Ferenc

A Kossuth-díjas karikaturista 1930. augusztus 21-én született Neuenhagen bei Berlinben, ahova a vidám, örökké tréfálkozó család éppen zsoké édesapját követte. Pár hónap múlva már Romániában, majd Görögországban jártak, így gyermekkora során szinten egész Európát bejárta.

 Magas termete megakadályozta abban, hogy apja nyomdokaiba lépjen és inkább nyomdásznak készült a Török Pál utcai Iparrajziskolában, ahol megpillantotta Pintér Jenő egy karikatúrasorozatát. A Rádió- és Televízió Újság tördelője és rajzolójaként kezdte, majd az 1960-as években került a legendás Ludas Matyihoz, amelynél 30 évig dolgozott belső munkatársként.

 Csukás Istvánnal közös szerkesztőségekbe járás során barátkozott össze, így amikor Sajdik felkérést kapott egy furcsa teremtményekről szóló mesére, egyből Csukásra gondolt. A Pom Pom és A nagy ho-ho-ho horgász felejthetetlen figurái a mai napig a gyermekek kedvencei.

 Több száz kötetben jelent meg illusztrációja, míg a Pannónia Házban található Váci Mosolyalbumban táblaképei és jeles emberekről készült portréi tekinthető meg.

 Ünnepeljük Sajdik Ferencet 93. születésnapján!

Scroll to Top