Pulitzer-díjas művek

Pulitzer József, eredetileg Politzer, ismertebb nevén Joseph Pulitzer 1847. április 10-én született Makón. A középiskolai és a kereskedelmi iskolai tanulmányait Budapesten folytatta, amelynek hirtelen véget vetett a matematika tanárának adott pofon. A lobbanékony ifjú Párizsba szökött és katonai pályára szeretett volna kerülni, ám látása és gyenge egészségi állapota miatt mindenhol visszautasították, míg a Hamburgban toborzó amerikai hadsereg fel nem vette. 1864-ben a számos magyarból is álló 1. számú önkéntes Lincoln-lovasezredben vett részt az amerikai polgárháborúban, majd négy év múlva leszerelték.
St. Louisban telepedett le és a Westliche Post nevű napilapnál állt munkába. Pár év múlva megvásárolta a lapot, majd összeolvasztotta egy másik napilappal és hamar sikeres újsággá alakította. Később a New York World megvásárlásával és felvirágoztatásával az ország legnagyobb újság tulajdonosa és szerkesztője lett.
Végakarata szerint megalapították a Columbia Egyetem Újságíró Főiskolát és a Pulitzer-díjat, melyet 1917-ben osztottak ki először. A díjazottakat egy, a Columbia Egyetem Újságirói Kara által igazgatott független bizottság választja ki. Díjaznak kiemelkedő egyesült államokbeli újságírói, irodalmi és zenei munkákat.
Olvasson Velünk Pulitzer-ről és Pulitzer-díjas műveket!

Scroll to Top