Molnár Ferenc

  1. január 12-én Neumann Ferencként látta meg a napvilágot. Üzemorvos apja és édesanyja nyomására egy évig a genfi egyetemen, később Budapesten tanult jogot, miközben cikkei jelentek meg a Pesti Hírlapban és különböző irodalmi műveket és színdarabokat fordított. Ekkor magyarosította nevét azzal a magyarázattal, hogy felmenői között akadt molnár.

Szatirikus novelláival és választékosan szabatos stílusával, kifinomult karakterábrázolásával hamar kiemelkedett a kortársai közül: 1901-ben megjelent Egy gazdátlan csónak története, amely felkeltette a korabeli kritikusok figyelmét. Öt évvel később, 29 évesen fejezte be A Pál utcai fiúk című regényét, melyet a világirodalom egyik legjobb ifjúsági regényének tart.

Habár továbbra is írt elbeszéléseket, humoreszkeket, publicisztikákat, a világsikert számára drámái és komédiái hozták meg: színpadi műveit 1908-tól Bécsben, Berlinben, Olaszországban, majd az Egyesült Államokban is játszották. Leghíresebb darabjai, a Liliom, Az üvegcipő, Az ördög és Játék a kastélyban, a mai napig megtalálhatóak a színházak repertoárjában.

Emlékezzünk Molnár Ferencre műveivel születésének 144. évfordulóján!

Scroll to Top