Marék Veronika évforduló – december 19. – tematikus ajánló

A Kockásfülű nyúl, Boribon és Annipanni, Kippkopp és Tipptopp, Laci és az oroszlán: felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt ismerősek ezek a mesehősök. Rádió- és tv-játékokat, bábjátékokat és rajzfilmsorozatokat ír, míg mesekönyveit maga írja és rajzolja. Könyveit több nyelvre is lefordították: megjelentek németül, románul, lengyelül, koreaiul, szerbül és japánul. Munkásságát 2006-ban Janikovszky Éva díjjal, majd 2010-ben József Attila díjjal jutalmazták.
Kis versek írásával kezdte pályafutását apja nyomdokaiba lépve, aki orvosi hivatása mellett esténként ismeretterjesztő könyveket, cikkeket írogatott. Tőle kapta füzeteit, melybe összegyűjthette gondolatait a világról. A középiskola után járt az Iparművészeti Főiskola díszítő-festő szakára, az ELTE BTK magyar szakára és az Állami Bábszínház diákja is volt.
 
A következőt vallja művészetéről: „Mindig vannak hívei annak, hogy a gyerekeknek gyönyörű rajzokat kell készíteni, részletgazdag, tökéletes alkotásokat, hogy nézegessék, hogy fejlődjenek. Megint másik társaság – én vagyok a másik társaság – azt mondja, hogy a gyerekeknek sokszor a jelek is elégségesek, mert olyan érzékeny a belső látásuk, hogy nem szükséges kicikornyázni, pontosan tudják, hogy miről van szó.”
Ünnepeljük Marék Veronikát 84. születésnapján műveivel!
Scroll to Top