A tea világnapja – tematikus ajánló – december 15.

Télen forrón, nyáron jegesen. Sokaknak napindító, némelyeknek az esti rituálé része. Van fekete, zöld, de még fehér is. Filteres, szálas vagy éppen virágzó. Élénkítő vagy pont nyugtató. Gyerekkoriemlékes, rengetegcukros, citrompótlós menzás vagy fullegészséges, mindenmentes.
Érdekességek a teáról:
– Találtak olyan kerámia teáscsésze leleteket, amelyek arra utalnak, hogy 11 ezer évvel ezelőtt már létezett a teafogyasztás Ázsiában és a Közel-Keleten, de Európába egészen a 16. századik nem jutott el.
– Körülbelül 3 ezer különböző féle tea létezik. A teák olyanok, mint a borok, ízük attól függ, hogy hol és milyen bokron fejlődnek.
– A 18. században olyannyira értékes volt a tea, hogy igen elegáns, lezárt ládákban tartották. Ezek a dobozkák zárral is rendelkeztek, belsejük pedig több rekeszt is tartalmazott, hogy különféle teákat is lehessen benne tárolni.
– Létezik egy brit szabvány a teák elkészítésére, melyek 1980-ban adtak ki. Eszerint a tökéletes tea elkészítéséhez szükségünk van egy porcelán csészére és minden 100 milliliter víznek legalább 2 gramm teát kell tartalmaznia. A forró víz hőmérsékletének pedig az optimális íz és érzés eléréséhez körülbelül 60 foknál kell lennie.
– Fél kilogram száraz teafű 2000 darab frissen szedett tealevélből készül. A világ legjobb minőségű teafajtái vadon és magas, hegyi klímán nőnek Ázsiában és kézzel takarítják be. A világ teatermelése évente 5-6 millió tonna, a legtöbb teát – a világtermelés szinte felét – Kínában termesztik, a második India, a harmadik pedig meglepő módon Kenya.
– Az angolok az egyik legnagyobb teafogyasztók a világon, talán nem is gondoltad, de Nagy-Britanniában is termesztenek teát, méghozzá Cornwallban, a Tregothnan birtokon. Ez a világ legészakibb teaültetvénye, elvileg ilyen éghajlaton nem is maradhatna meg a teacserje, de a kastély botanikus kertjében olyan a mikroklíma, ami ezt lehetővé teszi.
– A puer vagy puerh tea a kínai Jünnanból származik – duplán fermentált, majd összepréselt teafajta, amelyhez a leveleket a legöregebb teafákról szedik le. A hosszadalmas érlelési eljárásnak köszönhetően sokkal több antioxidáns és élénkítő anyag van benne, mint a hagyományos fekete teákban.
Scroll to Top