Szórakoztató tudomány gyerekeknek – tematikus ajánló

Tudtad, hogy már az i. e. 4. században is használtak hűtőszekrényeket?
A legrégibb ismert hűtők egyike volt a perzsa jakhcsál az i. e. 4. századból. Ez egy nagy, kupola alakú építmény föld alatti tároló hellyel, ahol a jeget és az élelmiszert tartották és jó hőszigetelő anyagból készült.

Tudtad, hogy melyik az első műanyag?
Az első teljesen szintetikus anyag a Bakelit®, és 1907-ben találta fel egy belga kémikus, Leo Hendrik Baekeland. Előállításához csak mesterségesen előállított anyagokat alkalmaznak.

Tudtad, hogy már a kőkorszaki ember is ismerte a rágógumit?
Őseink is rágtak különböző anyagokat, például mézzel édesített nyírfaszurkot, míg az ókorban legszívesebben a pisztáciafa gyantáját rágcsálták.

Tudtad, hogy az egyszerű rakéták már igen régóta léteznek?
A kínaiak már 1230 körül készítettek lőporos rakétákat – ahhoz hasonlókat, amilyeneket szilveszterkor mi is használunk. Az első európai rakétát 1555-ben gyújtották meg Nagyszebenben.

Tudtad, hogy miért 74 percesek az első Philips CD-k?
Ludvig van Beethoven Kilencedik szimfóniája felelős az első CD játékidejéért. A Philips cég az első CD játékidejét 60 percben kívánta rögzíteni, de a Sony akkori elnöke a programozóktól 74 percet kért, hogy kedvenc műve ráférjen egyetlen hanghordozóra.

Ha szeretnél még sok hasonló érdekfeszítő és néha meghökkentő tudományos tényekről vagy érdekes kísérletekről olvasni, szeretettel ajánljuk a könyvtár szórakoztató tudományos köteteit.

Scroll to Top